Beste Friedl Lesage, ..
.. beste Rutger Beckers. Het beste moet nog komen is uitstekend podcasting materiaal. Dus go for it! Als de rechten op de muziek niet gecleared kunnen worden, dan maar zonder muziek.
.. beste Rutger Beckers. Het beste moet nog komen is uitstekend podcasting materiaal. Dus go for it! Als de rechten op de muziek niet gecleared kunnen worden, dan maar zonder muziek.
Het lijkt dan eindelijk zover te zijn: de regering wil Tony Mary, gedelegeerd bestuurder van de VRT, buiten.
Ik ga mij hier ontzettend nuanceren, maar ik ben nooit een grote fan geweest van Mary. Zelfs niet in het begin, toen alles nog pies en vree was. Ik heb altijd gevonden dat hij niet de juiste inzichten had voor die plaats. Dat hij dan toch een min of meer degelijk beleid heeft kunnen voeren zal waarschijnlijk ook met zijn entourage te maken hebben. Als je hem live aan het werk zag viel die entourage echter weg … Soit, geen echte fan, laat ons het daar op houden.
Wat is er nu gebeurd dat alles in de spits gedreven heeft. Wel, het begon allemaal met Flikken. Flikken was in preview (dus voor het op het open net is uitgezonden, en tegen betaling) beschikbaar op digitale tv. Bourgeois, minister van media (waar ik trouwens ook geen fan van ben), vond dit niet kunnen en eiste min of meer dat dit ongedaan gemaakt zou worden. In de missie van de openbare omroep zou iets in preview aanbieden immers niet kunnen.
Heel die discussie is de semantische toer op gegaan. Vrijdag las ik in 1 of andere gazet (ik denk het nieuwsblad) dat er gezeverd werd over operationele versus strategische beslissingsbevoegdheid. Immers, als het in preview aanbieden van de content herleid wordt tot een programma is het in principe een operationele beslissing. Als het in preview aanbieden van eender wel programma gezien wordt als een precedent van een digitale strategie, dan is het een strategische beslissing.
Volgens de beheersovereenkomst mag de regering zich niet moeien met operationele beslissingen (daar heb je immers de gedelegeerde bestuurder voor), maar wel met strategische. Mary was dan ook van mening dat het operationele beslissing was, en Bourgeois (uiteraard) dat het een strategische beslissing was.
Veel gezever dus, en dat eindigde toen Mary besloot de Vlaamse regering te dagvaarden. Bij betrok er ook ineens de top van het VRT management bij, die uiteraard voorstander waren van een zo groot mogelijke autonomie, maar zich nooit achter een dagvaarding hebben gezet.
Uiteraard vond de Vlaamse regering, Bourgeois op kop, dit niet zo leuk, met als gevolg dat ze de ontslagprocedure in werking hebben gesteld.
En zo begint de zoektocht naar een nieuwe chef van de VRT ..
UPDATE (11u30): Piet van Roe, voormalig directeur van radio en televisie van de VRT, volgt Mary op