Google for world domination

Steven | Google | Monday, 29 August 2005 - 00:12

Het afsluiten van mijn AdSense account, de lancering van Google Talk en de plannen van Google om gratis draadloos internet aan te bieden .. Google is tegenwoordig alomtegenwoordig. Tijd voor een round-up en een stukje opinie.

Google
Laten we beginnen met het afsluiten van mijn AdSense account. De (weinige) trouwe lezers hebben ongetwijfeld gemerkt dat ondanks mijn enthousiasme over AdSense, en mijn plannen om op korte termijn stinkend rijk te worden met het internet, de banners van deze blog al verdwenen zijn. Dit is niet omdat ik ze er heb afgehaald (moet ik nog doen trouwens op dit moment), maar wel omdat ze me uit het programma gekicked hebben. Vorige week kreeg ik volgende mail binnen:

Hallo Steven Verbruggen,

Het is ons opgevallen dat de advertenties op uw website(‘s) ongeldige klikken hebben gegenereerd. Uw Google AdSense-account is daarom uitgeschakeld. We hebben deze stappen ondernomen in een poging het belang van de AdWords-adverteerders te beschermen.

Geen enkele advertentie op websites van uitgevers mag ongeldige klikken genereren, waaronder, maar niet beperkt tot, klikken die zijn gegenereerd doordat uitgevers op hun eigen webpagina’s klikken, klikken die zijn gegenereerd door het gebruik van robots, automatische klikprogramma’s of andere misleidende software.

Dergelijke praktijken zijn in strijd met de Algemene voorwaarden en het programmabeleid van Google AdSense. Deze zijn te vinden op:

https://www.google.com/adsense/localized-terms?hl=nl
https://www.google.com/adsense/policies?hl=nl

Uitgevers van wie het account is uitgeschakeld vanwege ongeldige klikactiviteiten mogen niet langer aan AdSense deelnemen en ontvangen geen verdere betalingen meer. De opbrengsten van uw account zullen op de juiste wijze aan de betreffende adverteerders worden teruggegeven.

Met vriendelijke groeten,

Het Google AdSense-team

Ongeldige klikken dus. Toch een paar bedenkingen:
- Ik ga niet beweren dat ik niet op mijn eigen banners heb geklikt. Ik wil ook de eerste persoon tegen komen met AdSense integratie die nog nooit op een eigen ad geklikt heeft. Je wilt het gewoon een beetje testen: zie ik mijn kliks resultaten geven in het overzichtje? Wat brengt het nu net op? Geen ongewone nieuwsgierigheid lijkt mij. Ik heb niét als een gek zitten klikken op die advertenties om centen binnen te rijven. Ik had sowieso wel het besef dat dat niet de way to go was, laat staan dat ik me er mee zou willen bezighouden.
- OK toegegeven, de algemene voorwaarden had ik niet in detail gelezen. Het is dan ook een hele brok. Ook hier vraag ik me af wie dat überhaupt wel doet. Ik vind het dan ook verkeerd om er als publisher vanuit te gaan dat je gebruikers je voorwaarden lezen (dat geldt ook voor software, �). Face it, mensen doen dat niet. Ik kan er mee leven dat ze het gebruiken als legal issue zodat ze een voet hebben om op te staan, maar de basisregels van je programma zou je op een andere manier kenbaar moeten maken. Om heel eerlijk te zijn, eigenlijk wist ik dan ook niet dat je niet op eigen advertenties mocht klikken. Ik was me wel bewust van fenomenen als clickfraude .. maar beeldde me toch in dat dat dan op iets grotere schaal en georganiseerd bedoeld werd.
- Over het gegeven dat je niet op eigen advertenties mag klikken zelf dan. Het toeval wil dat dat natuurlijk heel interessante linken zijn .. ze worden immers gebouwd op de content die ik zelf schrijf, en waar ik dus per definitie zelf interesse in heb. Wat moet ik dan doen als ik wil zien wat er achter de link zit? De link opzoeken op Google? Een waardevolle klik lijkt me toch een waardevolle klik? Het is toch niet omdat die van mij komt dat die per definitie niet waardevol is? Ik had bijna een auto geboekt via zo’n AdSense link, maar nu doe ik het uit protest niet.
- Wat is de definitie van een ongeldige klik. Ik krijg hier geen verduidelijking voor en op mijn mail wordt niet gereageerd. Is het omdat het een klik van mij is? En hoe zien ze dat dan? Cookies? Indien cookies, waarom filteren ze die kliks er dan niet gewoon uit? Teveel van hetzelfde domein, het domein waarop ik actief ben? Ja sorry, maar de helft van mijn collega’s komt wel eens op mijn blog en klikken wel eens een link aan (al dan niet om mij te steunen). Te veel klikken van hetzelfde domein? Mijn broer heeft toegegeven dat hij redelijk wat heeft zitten klikken (om mij te helpen uiteraard). Maar als dat het criterium is wil dat wel zeggen dat je zowat iedereen zijn account kapot kunt klikken als je een beetje slechte bedoelingen hebt.
- Ik vrees dat in the end de blokkering van mijn account meer te maken heeft met mijn openheid over AdSense (ik schreef er openlijk over, wat ik al verdient had, ..) en het artikeltje over AdSense experiment waar ik wilde kijken welke suggesties AdSense mij zou doen als ik een auto in Portugal zou willen huren.
- Google passeert natuurlijk wel lekker langs de kassa voor mijn bescheiden moeite. Want hoeveel zouden zij verdienen voor ieder dollar die ik zou krijgen. En uiteraard waren niet alle klikken ongeldig

Nu ik was er even van aangedaan, tot ik besefte dat dat eigenlijk redelijk verkeerd was. AdSense maakt je afhankelijk en monddood. Voor een dollar per dag leg je jezelf zelfcensuur op. Je wilt immers niet gekicked worden. Ik had nog maar $5 ofzo, maar wat ga je doen als je er $99 heb staan? Of $900 of zelfs meer? Dan ga je toch wel extra voorzichtig zijn met wat je zegt, nee? Een gevaarlijke situatie als je het mij vraagt.

Jammer genoeg zijn er nog niet veel alternatieven voor AdSense. Overture zou niet aan te raden zijn op Europees vlak. Binnenkort is er sprake van een programma van MSN .. in de tussentijd doen we het dan maar zonder.

Zover de AdSense. Is er nog iemand aan het lezen? ;)
Een ander nieuwtje van Google: vorige week lanceerde ze Google Talk. Een rechttoe rechtaan instant messenger dat een alternatief kan zijn voor MSN Messenger. Er zijn veel minder features, maar dat maakt het misschien net interessant: cut the crap. Je hebt wel een gmail account nodig. Een schitterend programma om gmail in populariteit te laten groeien. Als je nog geen gmail account hebt en Google Talk eens wilt proberen, laat een berichtje achter in de comment box en ik stuur je een invite.

Over naar het draadloze netwerk. Vorige week wist Business 2.0 te melden dat er plannen waren dat Google gratis draadloos internet zou aanbieden over heel Amerika. Ze zouden al in het geniep backbones hebben zitten opkopen.
Er zijn drie, eigenlijk vier goede redenen waarom Google zich hier mee bezig houdt:
- Google is de afgelopen jaren (en het afgelopen jaar meer specifiek) bezig geweest de ene na de nadere breedband service te lanceren. Denken we aan Google Maps, Google Earth, gmail, Google Talk, .. Om er zeker van te zijn dat deze services naar waarde gebruikt worden is er eerst bandbreedte nodig. Zelf voor deze bandbreedte zorgen is dan natuurlijk de beste garantie
- Het is ook ergens een besparingsoperatie. De kosten die Google nu aan andere netwerken moet betalen omdat ze bandbreedte gebruiken zullen immers niet weinig zijn. Als de services op hun eigen netwerk gebruikt worden valt die kost natuurlijk weg.
- Local Searches. Dit is absoluut de next big thing op internet en Google kan hier met zijn expertise natuurlijk niet achter blijven. Als ze de toegang controleren hebben ze natuurlijk ook automatisch veel meer in de pap te brokken. In de eerste plaats hebben ze dan controle over lokalisatiealgoritmen .. ze kunnen perfect meten waar een bepaalde gebruiker zich bevindt en daar de searches op afstemmen .. maar eveneens zijn er scenario’s plausibel waar de gebruiker zich moet inloggen op GoogleNet (naar analogie van Business 2.0) en op deze manier locale advertentie voorgeschoteld krijgt. We zullen zien.
De rede dat local searches big business zullen worden is ergens evident. Local searches zijn per definitie meer relevant (want je weet zeker dat de consument bereikbaar en dus waardevol is), en dus ook doeltreffender en bij gevolg beter betaalt.
- Het vierde motief (en nu mag ik mijn AdSense account waarschijnlijk helemaal vergeten) is ongetwijfeld datawarehousing. Google zal door je toegang te geven op internet niet enkel kunnen leren uit je zoekopdrachten, maar uit letterlijk alles wat je op internet doet. Zij controleren op dat moment namelijk de toegang en kunnen je surfpatroon dus naar hartelust analyseren en categoriseren. Big Brother is watching you. Er zullen ongetwijfeld bezwaren richting privacy zijn, maar deze zijn gemakkelijk te counteren. Veel mensen zullen in ruil voor gratis internet bereid zijn hun privacy op te geven (analoog: in ruil voor een belachelijk klein bedrag laten wij nu ook de grote winkelketens optekenen wat wij allemaal kopen, denk maar aan de spaarkaarten die we allemaal hebben). En anders zetten ze het toch gewoon in de kleine lettertjes.

Om samen te vatten: Google is goed op weg een alomvattende rol te spelen op het internet. Voorlopig heb ik een haat-liefde verhouding met Google. Ik bejubel al hun nieuwe initiatieven, maar bekijk ze toch sceptisch. We moeten goed beseffen dat Google tegenwoordig veel meer is dan die underground search engine met verbluffende resultaten. De impact begint te mondialiseren.
Dat er nog mensen zijn die denken dat het zich in de toekomst tussen Google en MSN zal afspelen zien we in volgende boutade (met dank aan Kris die me dit wist door te spelen na mijn gezaag over Google en MSN, over MSN heb ik het hier niet specifiek gehad, maar die waren al langer bezig he).

13 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

RSS feed for comments on this post.